Zonbescherming
Het zonnetje laat zich eindelijk wat vaker zien en de zomer komt eraan! Dus vandaag gaan we jullie vertellen over het belang van SPF (Sun Protection Factor), hoe het een belangrijke rol speelt in onze skincare routine, en ontdekken waarom het meer is dan alleen maar een zonnebrandcrème.
Waarom is SPF nu echt nodig?
Zonnestralen zijn schadelijk voor de huid! Volgens onderzoeken krijgt de komende jaren 1 op de 4 Nederlanders te maken met huidkanker, mede veroorzaakt door ons zongedrag. Een ander nadeel van die zonnestralen is dat ze voor 90 procent de oorzaak zijn van huidveroudering zoals rimpels, pigment en verslapping van de huid. Veel mensen weten niet dat UVA (eigenlijk de meest schadelijke stralen) ook door wolken en glas gaat. Het antwoord op de vraag is dus eigenlijk ja, zonbescherming is echt noodzakelijk!
Toch heeft de zon ook een hele positieve kant. We worden er blij van, we gaan meer naar buiten en het is goed voor onze vitamine D-voorraad. Maar dat is geen reden om de zonnebrandcrème voortaan te laten staan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de ijverige smeerders niet minder vitamine D in hun bloed hebben dan anderen. Ook weten we dat mensen die heel veel in de zon komen nog steeds een vitamine D-tekort kunnen hebben. Vitamine D kun je gelukkig ook uit voeding halen of eventueel kun je een vitamine D tablet slikken.
Waar tegen beschermt een SPF eigenlijk?
De afkorting SPF staat voor Sun Protection Factor, deze beschermt ons tegen UVA en UVB stralen.
UV staat voor Ultraviolet. Zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UVA en voor zo’n 5% uit UVB. Deze stralen hebben op verschillende manieren invloed op de huid. UVA-stralen hebben een lange golf en dringen diep door in de huid (tot in de dermis), waardoor ze collageen en elastine kunnen aantasten en huidveroudering veroorzaken. Daarom staat de A ook wel voor Aging. UVB-stralen zijn krachtiger dan UV-A stralen, maar hebben een korte golf, waardoor ze minder diep in de huid doordringen dan UVA-stralen (voornamelijk tot in de epidermis). UVB-stralen veroorzaken DNA-schade en zonverbranding, een verbrande huid, en daarom staat de B ook wel voor Burning.
Als je jezelf tegen blauw licht (wat afkomt van je telefoon, laptop etc.) wil beschermen zoek dan naar zonnefilters die ingrediënten bevatten die daadwerkelijk kunnen beschermen tegen blauw licht, met name ingrediënten als titaniumdioxide. Titaniumdioxide absorbeert effectief licht. Dit kan anti-aging van de huid ondersteunen.
Wat zorgt voor de bescherming tegen blauw licht?
Titaniumdioxide is een veelgebruikt mineraal in zonnebrandcrèmes, en biedt bescherming tegen blauw licht. Hoewel titaniumdioxide hoofdzakelijk wordt gebruikt als een fysische zonnefilter om te beschermen tegen UVB- en UVA-straling, kan het ook blauw licht reflecteren en absorberen.
Blauw licht heeft een kortere golflengte dan UV-straling, maar sommige deeltjes titaniumdioxide kunnen een deel van het blauwe licht weerkaatsen en absorberen,
waardoor het de huid bereikt met verminderde intensiteit. Dit kan helpen om de schadelijke effecten van blauw licht op de huid te verminderen.
Wat is het verschil tussen een fysische filter en een chemische filter?
Een fysische zonnefilter en een chemische zonnefilter zijn twee verschillende typen zonnefilters die worden gebruikt in zonnebrandcrèmes. Het belangrijkste verschil tussen beide filters ligt in hun werking en de manier waarop ze bescherming bieden.
Fysische zonnefilters (ook wel minerale filter genoemd) bevatten fysische deeltjes zoals titaniumdioxide of zinkoxide. Deze deeltjes werken door de zonnestralen te weerkaatsen, waardoor ze de huid niet kunnen binnendringen. De deeltjes vormen een fysieke barrière op het huidoppervlak en reflecteren zowel UVA- als UVB-stralen. Fysische zonnefilters werken direct na het aanbrengen.
Chemische zonnefilters bevatten organische verbindingen, deze verbindingen dringen door in de huid en absorberen de zonnestralen voordat ze schade kunnen veroorzaken. Ze bieden meestal bescherming tegen zowel UVA- als UVB-stralen.
Het is belangrijk op te merken dat beide typen zonnefilters effectieve bescherming kunnen bieden tegen de zon, maar de keuze tussen een fysische en een chemische zonnefilter kan afhangen van persoonlijke voorkeur, huidtype en eventuele gevoeligheden.
Hoe moet ik SPF gebruiken?
Het is echt een fabel dat een zonnebrandcrème geschikt zou zijn voor de hele dag. Je moet deze altijd vaker aanbrengen. Om de factor te bereiken die op de verpakking vermeld staat, moet je de crème elke twee uur opnieuw aanbrengen om werkzaam te zijn. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk af na applicatie. Hoe snel de bescherming afneemt is afhankelijk van je huid, de sterkte van de zon, je activiteit en de gebruikte zonnefilter.
Als je een zonnebrandcrème goed en volgens de regels aanbrengt, beschermt een product met een factor 30 tegen 94% van de zonnestralen en een product met een factor 50 tegen 97% van de zonnestralen. Belangrijk om te weten is dat er geen enkele filter is die je 100% tegen de zon beschermt!
Onze favorieten
In de salon hebben wij een ruim assortiment aan SPF crèmes van Image Skincare en Hydropeptide.
Zo hebben wij een matterende moisturizer met SPF, tinted moisturizers met SPF en dagcrèmes met SPF die zorgen voor ultieme hydratatie en glow.
Nieuw in de salon zijn de PREVENTION+ Clear Solar Gel, en de Sun Serum SPF30 en tinted. Heerlijk luchtige zonbescherming die volledig transparant is, dus een witte waas is helemaal verleden tijd.
Welke SPF ga jij voor?